Писанкова, косівська кераміка, сграфіто, посуд, декор, кераміка, троць

Писанкова

Понад десять років тому дідусь подарував нам книгу “Світ у писанках Тараса Городецького”. У ній представлена виняткова колекція писанок, які можна довго роздягати — кожна прекрасна та оригінальна. Ця книга стала поштовхом для Христини, щоб спробувати інтерпретувати традиційні елементи писанок в кераміку — саме з того часу бере початок мамин “писанковий малюнок”, як ми його називаємо. Мама, відповідаючи на питання про цей орнамент, часто згадує Городецького — неможливо не висловити повагу до цього митця.

кераміка, ручна робота, кераміка ручної роботи, троць, косівська кераміка, гуцульська кераміка, кераміка троць, kosiv ceramics, sgraffito, ceramics, косівська кераміка купити, кераміка купити
Великодній набір, Ігор та Христина Троць, 2016 рік

Елементи писанок гармонійно єднаються з традиційним гуцульським керамічним орнаментом. Мене досі кожного разу вражає, як мама умудряється в межах одного стилю придумувати нові комбінації елементів. Цей її малюнок легко впізнати візуально, але якщо придивитись — можна помітити відмінність між кожною серією таких робіт.

IMG 6543
Таріль для подачі, Ігор та Христина Троць, 2016 рік

Ми з мамою часто переробляємо малюнки одне одної на власний манір, іноді один малюнок кочує від мене до мами стільки разів, що це схоже на тенісні подачі. Проте я ніколи не зазіхала на її “писанковий” – тому, що не відчуваю його так добре, як мама. Орнамент — це візуальна музика, складна композиція, яка народжується з першої риски та обростає все новими й новими елементами. Як і музику, орнамент можна скопіювати, але щоб створити новий, кинутись з головою в імпровізацію, поєднати різні стилі в щось нове — для цього потрібне чуття та сміливість.

IMG 3196
Сервіз на 6 персон, Ігор та Христина Троць, 2016 рік

Мені подобається дивитись, як мамин стиль еволюціонував та розвивався, як мінялась композиція. Таріль “Писанкова” – третя з серії великих настінних тарелей — це втілення більш ніж десятирічного маминого захоплення цим орнаментом. Вона є результатом її праці, терпіння та концентрації, які неодмінно потрібні в такій роботі. Орнамент на тарілці — це пісня чистої, давньої геометрії, це орнаменти, на яких виросло не одне покоління, яке є елементом нашої ідентичності.

IMG 9020
Таріль настінна “Писанкова”, Ігор та Христина Троць, 2019 рік
Поділитися у Facebook
Поділитися в Twitter
Поділитися в Pinterest
Надіслати е-мейлом
Picture of  Автор тексту: Марія-Тереза Троць
Автор тексту: Марія-Тереза Троць

Людина-оркестр нашої майстерні, веде блог про повільне життя, кераміку та творчість.

error: Content is protected!