косівська кераміка, сграфіто, посуд, декор, кераміка, троць, міфічні, охоронці

Міфічні. Охоронці

Вони — легенди, чиї імена стираються водою зі скель.

Горді та сильні — діти гірських лісів, їм тільки такими й бути. З’являються нізвідки й розчиняються димом поміж міцних соснових крон. Вільні, як вітер, прудкі та мінливі. Звиваються ватрою до неба у своєму гніві. Розтікаються цілющим джерелом у своєму спокої. Стукіт їхніх копит, шелест крил, їхні голос і рухи творять ритм. Вони — захист, міфічна та невидима стіна, вони пам’ять і знання.

“Охоронці” – перші герої з серії “Міфічних”. Ті правдиво-вигадані духи, які дивляться тобі в спину посеред Карпатського лісу. Ті, хто змушує тебе обертатись і оглядатись посеред кущів ожини. Вони — легенди. Може вони існують лише нашій уяві — а може, саме наша віра допомагає їм існувати. Коли все навколо тебе завмирає в настороженій тиші — вони поряд.

Справедливі, чесні, мудрі — вони посередині між добром і злом, вони — дещо інше. Вартові наших традицій, вони танцюють давні ритми в найтихіших куточках лісу. Їхні землі відбирають, їхні імена стирають зі скель, а стежки заливають болотом — не вперше, не востаннє. Вони — вічні. Перероджуються та існують, оберігають та спостерігають, вони давно вкорінені в ці землі надійно та глибоко. Вони живуть в потічках і вітрах, в наших спогадах і снах, в історіях наших предків, в нічному шепотінні переляканих сердець.

Вони моторошні, навіть — зловісні. Охоронцям не дано бути добрими героями, вони можуть пожаліти, відпустити — але не пробачити.

Охоронці не бояться, що їх забудуть — вони про себе нагадають.

IMG 0636
IMG 0638
IMG 0642
IMG 0644
IMG 0640

Серія настінних тарілок “Міфічні. Охоронці”, діаметр 33,5 – 34,5 см, 2020 рік.

Поділитися у Facebook
Поділитися в Twitter
Поділитися в Pinterest
Надіслати е-мейлом
Picture of  Автор тексту: Марія-Тереза Троць
Автор тексту: Марія-Тереза Троць

Людина-оркестр нашої майстерні, веде блог про повільне життя, кераміку та творчість.

error: Content is protected!