Acoma pottery

Кераміка племені Акома

Акома – індіанське плем’я, яке відноситься до культурної групи пуебло. Живуть на території однойменного поселення, в штаті Нью-Мексико, США.
Саме поселення Акома знаходиться на високому схилі, через що його часто називають Небесним Містом (Sky Sity). З 1150 р. Акома Пуебло завоював репутацію найстарішої постійно заселеної громади в Північній Америці. Станом на 2005 рік плем’я нараховує 4819 членів.
Акома, 1974 рік, джерело: Living travel
Акома, 1974 рік, джерело: Living travel
Акома, 1974 рік, джерело: Living travel
NewMexico Acoma 1 Pottery 1
Акома, 1974 рік, джерело: Living travel

Пуебло – група індіанських племен, майже кожне плем’я має свою характерну техніку або стиль у кераміці. Кераміка Акома найпопулярніша серед них та виникла близько 1000 років тому.

Кераміка Акома
Фото: Adam Reichardt Джерело: Exhibition : Acoma Pottery

Кераміка Акома характерна чорними та оранжевими малюнками на білому фоні. Іноді зустрічаються виняткові поліхромні вироби, де використано до п’яти кольорів. Глину добувають в околицях поселення, її особливий склад дозволяє майстрам робити вироби з дуже тонкими стінками – майже як у китайській порцеляні. Традиційно вироби робляться та розписуються вручну, так само вручну робляться фарби для кераміки. Зокрема, для чорної фарби використовували особливий вид шпинату, який перетирається та проходить спеціальну обробку, а пензлі робили з шипів юки (один з видів агави). Проте сучасні майстри часто користуються готовими матеріалами та прес-формами, економлячи час та енергію.

Кераміка Акома
Поліхромна ваза, 1880-ті роки Джерело: Art Institute of Chicago

Орнаменти зазвичай геометричні, також можна зустріти стилізовані зображення тварин, Громового Птаха, веселки, дощу, хмар і т.д. Тема погоди, зокрема води й дощу, досить поширена у мистецтві пуебло.

Кераміка Акома
Ваза, автор: Люсі Левіс Джерело: Andrea Fisher Fine Pottery

Гончар після випалу перевіряє кожен виріб – кладе його на одну руку, а іншою легенько б’є по стінці. Якщо чується дзвінкий звук – виріб цілий і може йти на продаж, якщо ж звук глухий – виріб має тріщину чи дефекти. До речі, таким методом перевіряють свої роботи багато гончарів по усьому світі. Вироби, які не пройшли перевірки, викидають, або розбивають на шматки – потім їх розтирають в порошок та додають до глини, щоб майбутні вироби були міцнішими.

Кераміка Акома
Фото: Edward S. Curtis’s ‘The North American Indian’ Джерело:  Exhibition : Acoma Pottery

Кераміка Акома зараз набула популярності, в самому поселені більша частина жителів займається саме гончарством. Випалювати цю кераміку потрібно лише раз, тому сам процес виготовлення займає кілька днів. В основному, сучасні майстри продовжують справу своїх предків, використовують характерні елементи, форми та стиль загалом. На сайті PuebloDirect.com можна знайти роботи сучасних майстрів, а на  CulturalPatina – антикварні та вінтажні вироби.

Також раджу переглянути: 

Автор тексту: Тереза Троць

Поділитися у Facebook
Поділитися в Twitter
Поділитися в Pinterest
Надіслати е-мейлом
 Автор тексту: Марія-Тереза Троць
Автор тексту: Марія-Тереза Троць

Людина-оркестр нашої майстерні, веде блог про повільне життя, кераміку та творчість.

error: Content is protected!